woensdag 9 november 2011

Spruitjes...

Spruitje,
Wie kent ze niet die kleine groene ronde groente, de Hollandse spruit.  Mij herinnering van de spruiten gaan ver terug. Ik weet nog dat toen ik klein was en mijn oma spruiten kookte dat heel het huis stonk naar de geur van die spruiten. Daarnaast kookte mijn oma de spruiten snotgaar, zo gaar dat als je ze tegen de muur aan gooide de spruit uit elkaar sprong net alsof je een ei tegen de muur aan gooide. Als de spruiten snotgaar waren deed oma er een flink stuk roomboter over en een schep nootmuskaat de deksel ging dan terug op de pan en er werd flink met de pan geschud zodat het spruitje zijn mooie ronde vorm kwijt was en de pan beladen was met kapotte spruitjes.
De enige manier om die spruitjes tot mij te nemen was dan met een flinke hoeveelheid appelmoes.
Spruitjes
Maar waar komt dit spruitje nou eigenlijk oorspronkelijk vandaan? Net als zoveel voedsel in ons kikkerlandje ligt de oorsprong bij de Romeinen. Zij namen de spruitjes  mee naar België. In een oud document uit 1821 worden spruitjes voor het eerst genoemd in een teelt. Dat is bij een boer op het land vlakbij Brussel, vandaar de Engelse naam Brussel Sprouts.
Vanuit België werden spruitjes gebracht naar Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland.
De belangrijkste teeltgebieden in Nederland zijn : Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Groningen.
Spruiten zijn zeer gezond, want wist je dat,

·         Spruiten rijk zijn aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels.
Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper onder de groenten. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.
·         Een handvol spruitjes bevat rond de vier gram vezels en dat is erg goed voor de darmwerking.
·         Spruitjes bevatten veel foliumzuur. Dit is een B-vitamine die zorgt voor een goede celverdeling en aanbevolen is voor zwangere vrouwen.
·         Spruitjes eten houdt je jong! Spruiten hebben door de hoge concentratie vitamine C een positief effect op de huid.
·         Spruiten moeten in tegenstelling tot andere groenten worden gekookt in ruim water. Op deze manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren.
Oftewel een spruitje is heel erg gezond en Hollands! Daarom nemen wij het spruitje ook mee in onze vier jaargetijden workshop! In deze workshop maken we een heerlijke ovenschotel van spruitjes! Deze ovenschotel is makkelijk te maken en bevat gehakt van het heerlijke Limousin rund (streekproduct).
Wat heb je nodig, 1 kilo kruimige aardappelen, 150 ml melk, 2 eetlepels boter, 750 gram schoongemaakte spruitjes, 2 eetlepels biologische olijfolie, 1 eetlepel ketjap manis, 1 teentje knoflook, 2 gesnipperde uien, 500 gram rundergehakt, 1,5 eetlepel kerrie-poeder, 2 zoete appels in blokjes,
100 gram gehakte hazelnoten, paneermeel, peper en zout.
Verwarm de oven op 200 graden voor. Snijd de aardappels in gelijke stukken. Zet ze op met een laagje water en zout, breng ze aan de kook, draai het vuur laag en kook de aardappelen in 25 minuten gaar. Giet het kookvocht af en stamp de aardappels tot een puree. Roer de melk en boter door de aardappelen zodat het een mooie gladde massa wordt. Proef de puree en breng het op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat. Halveer de spruiten en kook deze in ruim water en zout in 5 minuten beetgaar.
Verwarm de olie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak de uien bruin. Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Voeg het kerrie poeder toe en vermeng dit goed met het gehakt, voeg nu ook de ketjap, knoflook peper en zout toe en maak het gehaakt lekker op smaak. Schep nu de spruiten, appel in blokjes en de gehakte hazelnoten er door. Verdeel het gehaktmengsel in een ovenschaal. Schep de puree er bovenop en verdeel het mooi met een vork. Bestrooi de bovenkant  met wat paneermeel en zet de schotel 25 minuten in het midden van de oven tot dat de bovenkant een mooi krokant korstje vertoont.

Gezellige workshop bij Stan & Ollie's Catering 4-jaargetijden.

Ik hoop wederom dat jullie wat hebben gehad aan deze blog, en nogmaals wil ik jullie graag laten weten dat we in onze workshops dit soort recepten en wetenswaardigheden van streekproducten mee zullen nemen verpakt in een gezellige culinaire avond of avonden. Voor meer informatie hierover kunnen jullie altijd op onze website terecht.
Graag hoor ik van jullie of jullie het recept geprobeerd hebben en wat je er van vond, tevens zou ik ook graag jullie recepten met spruitjes zien ;-)
Dan rest mij alleen nog om jullie een smakelijk groet te wensen en tot de volgende blog.

Leon Verhoeven
Stan & Ollie’s Catering








1 opmerking:

  1. Hallo Leon,

    Ga ik binnenkort proberen. Kijken of het aanslaat bij de kinderen.

    remko

    BeantwoordenVerwijderen